Sigara ve Liposuction İlişkisi

blank
Dr. Koray Kır

Vücutta cilt altında bulunan yağ dokularının vücudun her bölgesinde aynı oranda bulunmaması mümkündür. Genetik ve hormonal nedenlere bağlı olarak değişen bu durumun yanı sıra bir de inatçı yağlar vardır. Adeta vücuda tutunan ve gitmek istemeyen yağlardır bunlar. Kişi diyet yapsa ve düzenli olarak spor ile vücudunu geliştirmeye çalışsa da bazı yağlar erimez ve olduğu yerde kalır. Bu durumda kişinin vücudunu daha iyi şekillendirmek adına liposuction (yağ alma) uygulaması yapılmaktadır. Estetik uygulamalar arasında en çok tercih edilen liposuction uygulaması erkeklere de kadınlara da yapılabilmektedir. Genellikle liposuction için en çok tercih edilen bölgeler karın bölgesi, kollar, bacak içleri ve kalça bölgesidir.

Kadınlarda yağların inatçı oldukları bölgeler genellikle karın, basen, bacaklar ve kalça bölgesinde olurken, erkeklerde ise göbek ve bel bölgesindeki yağlar için liposuction tercih edilmektedir.

Liposuction Nasıl Yapılır?

Liposuction uygulamasında genel anestezi ile uyutulan hastanın yağ alınacak olan bölgesi özel bir sıvı yardımı ile daha rahat çalışmak adına şişirilir ve ardından çok ince olan içi boş demir çubuklar ( kanüller) kullanılarak deri altına girilir ve burada bulunan yağlar önce parçalanır, sonrasında ise kanüller yardımı ile yağlar emilerek vücuttan uzaklaştırılır. Liposuction sonrasında yağ alınan bölgede bir miktar şişlik ve morluk oluşabilir. Ancak zaman içinde bu durum normale dönecektir. Diğer yandan kanül tarafından açılan milimetrik delikler kendiliğinden kapanarak herhangi bir kötü görünüme de neden olmayacaktır.

Liposuction ve Sigara Kullanımı İlişkisi

Sigara genel anlamda sağlığı olumsuz etkileyen bir maddedir. Akciğerleri tahrip eden sigara aynı zamanda tüm vücudu bir ağ gibi saran kılcal damarlarda da hasara neden olur. Diğer yandan estetik uygulamaların çoğunda sigara kullanımı yaranın iyileşme sürecini azaltmaktadır. Bu endenle de uygulamadan en az 1 hafta öncesine kadar sigaranın bırakılması ve uygulamanın ardından da bir süre sigara kullanılmaması önerilir. Ancak bu durum meme estetik ameliyatı, karın germe ve bacak germe gibi uygulamalarda geçerlidir. Liposuction uygulamasında ise sigaranın böyle bir etkisi olduğu tespit edilmemiştir.