Yaz Estetiği

blank
Dr. Koray Kır

Aslında genel olarak ameliyatların belirli bir zamanı yoktur. Sadece derinin üst tabakasının alınarak deri gençleştirilmesi için yapılan; lazer ile derinin soyulması (laserbrasion), kimyasal ajan kullanılarak derinin soyulması (peeling) ve mekanik olarak derinin üst tabakasının alınması (dermabrasion) gibi ameliyatların güneş ışınlarının etkili olduğu zamanlarda yapılması tercih edilmez.

Yaz mevsiminin kapıda olduğunu düşünürsek insanların daha rahat, daha ince şeyler giyeceği bir dönem yaklaşıyor. Özellikle hanımlar bu dönemlerde vücutlarıyla daha fazla ilgileniyor. Bu nedenle yaz aylarında vücut ve göğüs ameliyatlarının yanı sıra, liposuction gibi ameliyatların da sayısı artıyor. Zamanlama olarak tatilden 1 ay önce veya tatil sonrası seçilip, 50 faktör güneş kremi ile güneşten korunulduğu sürece bu ameliyatların yazın yaptırılmasının herhangi bir sakıncası bulunmuyor.

Yaz aylarında özellikle yüz bölgesine işlem yaptıranlar çok dikkatli davranılmalı. Burun estetiği, göz kapağı operasyonları ve yüze yağ enjeksiyonu açık tenli kişilerde yaz mevsiminde yapılırken, koyu tenli hastalar bu işlemlerini yaz sonuna bırakmalı. Özellikle yüze yapılan işlemlerin iyileşmesi için; güneşe maruz kalınmamalı.

Derinin alt tabakasını ilgilendiren şakak germe, estetik burun operasyonu, kepçe kulak onarımı ve saç nakli operasyonları gibi operasyonlarda şişlik ve morluklar geçinceye kadar güneşe çıkmamak yeterlidir. Bu süre hastaya ve yapılan operasyona bağlı olarak 2-3 hafta arasında değişir.Botox uygulaması ve değişik yöntemler kullanılarak yapılan dolgu işlemleri (doku enjeksiyonu, silikon, kollajen, hyoluronik asit, mikro granül içeren maddeler) yaz aylarında da uygulanabilir.

Sonuç olarak bizce mevsimler sadece ameliyat sonrası pansuman ve korse gibi uygulamalar olan operasyonlardan sonra hastanın kendisinin konforunu düşünerek erteleyeceği faktörler olabilmektedir. Yoksa tek başına mevsim ameliyatların yapılmasını engelleyecek bir faktör değildir.